Op bezoek in Delfzijl

13 oktober 2020

Midden in het Koningin Wilhelminapark in Delfzijl, heeft het wijkplatform. ‘ Over de Gracht en Scheepvaartbuurt’ mooie bewoners initiatieven tot uitvoering gebracht: een beweegtuin en een visstek waar rolstoelgebruikers een hengeltje kunnen uitgooien.

De beweegtuin is een groot succes, op sommige dagen zijn er wel 80 mensen actief, jongeren en ouderen. Samen met de gerealiseerde speeltuin, de bewoners van het van Julsinghatehuis is dit park een echte ontmoetingsplaats voor jong en oud: beweging, ontmoeting en beleving smelten hier samen. En het wijkplatform is al weer druk bezig met nieuwe initiatieven!

Bert Bronsema, Poul Bras, Erik Bosscher en Wiebe Elsinga: de rode  waarderingstaart van de PvdA hebben jullie meer dan verdiend.

Ook ging een groepje kijken in Delfzijl Noord bij de bewonersinitiatieven van Cor Kappen en Milou van der Heide.

Het eerste initiatief behelst een prachtig Bomenplan voor de Kustweg waar al enige tijd druk aan wordt gewerkt door Cor Kappen, Jan Beekman en Henk Lameyer.

Milou van der Heide is de initiatiefnemer voor de realisatie van een parkje tussen de Uitwierderweg en de Wending.

Cor en Milou maken zich, samen met  bomenexpert Jan Beekman, hard voor de vergroening in Delfzijl. Deze initiatieven sluiten naadloos aan bij een door de PvdA Eemsdelta ingediende motie om zo snel mogelijk te komen tot een integraal groenbeleid in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Daarom omarmt de PvdA deze plannen dan ook van harte en zal, daar waar mogelijk en nodig  is,  ondersteuning bieden.

Een derde groep ging praten met bewoners van de wijk Fivelzicht. Onder het motto ‘Onze wijk slibt dicht’ werd er gepraat over parkeeroverlast dat tot onoverzichtelijke situaties leidt. De straten zijn in deze wijk vrij smal en steeds meer bewoners hebben meerdere auto’s. Ook auto’s van de zaak worden mee naar huis genomen en aan de weg geparkeerd.

De optie van het realiseren van extra parkeerhavens werd geopperd  maar tegelijkertijd werd ook geconstateerd dat dit ten koste van het Groen zal gaan. Zou éénrichtingsverkeer mogelijk soelaas bieden en hoe kunnen inwoners dit voor elkaar krijgen?

Fivelzicht is verder een fijne buurt om te wonen. Wel werd nog genoemd dat met het verdwijnen van de school geen vergaderhonk of trefpunt meer is. Het oude schoolgebouw niet slopen maar hiervoor gebruiken? Bewoners betreuren het ten zeerste dat de school verdwijnt uit hun wijk.

Ook vroegen ze aandacht voor de verkeersveiligheid op de Weg naar den Dam. Dit lijkt wel een racebaan……. Wellicht een rotonde bij de Stelmakerij?

De versterking blijft vanzelfsprekend overal onderwerp van gesprek. Een deel van de bewoners heeft anderhalf jaar geleden een brief gehad met de mededeling dat ze in een huis met verhoogd risico wonen. Vanaf dat moment blijft het stil volgens hen.