Vragen n.a.v. onderzoek naar Groningen Seaports

13 juni 2021

Vragen en aanvullende vragen over mogelijke miljoenen deals bij Groningen Seaports.

 

  1. Vanaf welk jaar was de gemeente Delfzijl betrokken bij het beleid van GSP?
  2. Hoe kwam die betrokkenheid tot uiting bij het afsluiten van contracten en koopovereenkomsten m.b.t bovengenoemd onderwerp?
  3. Was het toenmalige college op de hoogte van de miljoenendeals? Zo ja, wat heeft het college destijds gedaan om deze ontwikkeling een halt toe te roepen? Zo nee, hoe kan het dat een college niet op de hoogte was van dergelijke belangrijke ontwikkelingen terwijl GSP toen nog een overheidsinstelling was?
  4. Is uw college bereid de verslaglegging van vergaderingen over dit onderwerp naar de raad te sturen? Zo, nee, waarom niet?
  5. Op welke manier is de gemeente Eemsdelta nu nog betrokken bij GSP?
  6. Is de toenmalige gemeenteraad (volgens art. 169 Gemeentewet) geïnformeerd over bovengenoemde deals? Zo ja, op welke manier?
  7. Is uw college bereid om op zeer korte termijn en op transparante wijze de raad inzicht te verschaffen in bovengenoemde gang van zaken? Zo ja, wanneer en hoe? Zo nee, waarom niet?
  8. Is uw college het met ons eens dat bovengenoemde publicaties opnieuw schade berokkenen aan het toch al zo fragiele vertrouwen in de relatie tussen burger en overheid en de macht/tegenmacht discussie niet bevordert?
  9. Welke maatregelen kan/ gaat uw college nemen om herhaling van deze praktijken te voorkomen?

 

Aanvullende vragen:

  • Wij verzoeken inzage in alle aandeelhouders besluiten die genomen zijn om grond aan- en verkopen door GSP NV mogelijk te maken.
  • Zijn er grond aan- of verkopen gedaan door GSP NV van meer dan vijf miljoen euro zonder een aandeelhoudersbesluit, terwijl de statuten van GSP NV zo’n aandeelhoudersbesluit wel vereisen?