Op stap in Middelstum en omstreken!

3 oktober 2020

Afgelopen week was de PvdA Eemsdelta op stap in Middelstum en omstreken. Eigenlijk wat we allemaal nog steeds de “oude gemeente Middelstum” noemen. Straks wordt het het gedeelte van de gemeente Eemsdelta ten noorden van de N46. De verbinding naar Stad en Haven.

In de ochtend vertelde geboren en getogen Middelstumer en tevens lijstrekker kort over de geschiedenis van dit mooie gebied met naast Middelstum de dorpen Toornwerd, Huizinge, Westerwijtwerd en Boerdam/Fraamklap.

Een gebied met grote sociale cohesie. Een stevig ontwikkeld gevoel van “wie redden ons zulf wel”. Modern Noaberschap ten voeten uit.

In de middag werd de streekproducten markt op het schitterende terrein van Ewsum bezocht. Evenals een kijkje bij Melkema te Huizinge. Het dorp waar tevens wordt gewerkt aan vernieuwing van het haventerrein. De PvdA-ers spraken in de diverse dorpen corona-proof met verschillende inwoners. De gespreksonderwerpen gingen van betonpaden, versterking, waardedaling tot “horen we er straks nog wel bij”.

Mooie gelegenheden om te laten zien waar we voor staan. De paden mogen een tikje smaller maar wel toekomstbestendig en goed begaanbaar. De vesterkingsoperatie moet op gang, sneller en eerlijker. Onverklaarbare verschillen zoals in het wijkje aan de ploegersweg moeten worden opgelost. Als het aan ons ligt gebeurt het. We maken ons er al tijden hard voor en zoals het begint te lijken met resultaat. Een ander resultaat van de inzet in de afgelopen tijd leverde meer discussie op. De waardeldalingsregeling van het IMG. Wat een rare toestanden met percentages, wel of geen recht op geld en ingewikkelde formulieren als je huis niet in het systeem staat. Mooi dat er eindelijk terecht schade wordt uitgekeerd maar wat moet er nog veel bijgeschaafd worden om het eerlijk, rechtvaardig en transparant te maken.

De dag werd via een kijkje bij Midstars afgesloten op het sportpark in Middelstum. Toen wisten we nog niet dat het na een korte periode al weer de laatste dag zou zijn dat de kantine open mocht zijn. De PvdA Eemsdelta maakt zich samen met de besturen en vrijwilligers zorgen over het voortbestaan van de verenigingen nu de inkomst uit de kantine wederom zijn opgedroogd.