Zorgen PvdA over de kleine ondernemers Eemsdelta

5 juni 2021

In de commissievergadering van 16 juni aanstaande stelt de Partij van de Arbeid Eemsdelta vragen aan het college van B&W over de dienstverlening aan kleine zelfstandig ondernemers in de gemeente Eemsdelta over de eerste Tozo-regeling.

De PvdA maakt zich zorgen over de werkwijze van de gemeente bij het afhandelen van deze regeling.

De Tozo (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) is een regeling om kleine zelfstandigen door de moeilijke coronacrisis heen te helpen. In de lockdowns liepen de vaste lasten zoals salarissen voor personeel voor deze ondernemers door, zonder dat hier inkomsten tegenover stonden.

De Tozo-regeling wordt door de gemeenten uitgevoerd en uiteindelijk betaalt door de Rijksoverheid.

De gemeente Eemsdelta controleert achteraf of ondernemers die van deze regeling gebruik hebben gemaakt wel aan de voorwaarden voldoen. Hiervoor heeft zij ondernemers eind mei een pittige brief gestuurd.
Binnen 1,5 week moeten alle gegevens bij de gemeente aangeleverd worden anders moeten de ondernemers “de uitkering van alle maanden helemaal terug betalen”aldus de gemeente. Ook kan er dan een boete worden opgelegd. Voor vragen kan slechts 1 uur per dag contact met de gemeente worden opgenomen.

De Partij van de Arbeid vraagt zich af of dit de manier is om met elkaar en dus ook met  kleine zelfstandigen om te gaan.

Juist in deze zware tijden moeten wij naar elkaar omkijken en vertrouwen hebben in de medemens. De gemeente moet dienstbaar zijn aan al haar inwoners én aan de kleine zelfstandig ondernemers en geen brieven sturen met daarin stevige taal en dreigementen, maar juist ondersteunen en hulp bieden.

De Partij van de Arbeid Eemsdelta wil van het college weten waarom zij heeft gekozen voor deze afstandelijke werkwijze waarmee zij aangeeft geen vertrouwen te hebben in haar eigen inwoners en kleine zelfstandig ondernemers.